sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Seurasaaren myrskyisä joulupolku

Kaverit houkuttelivat viime sunnuntaina lähtemään mukaan Seurasaaren joulupolulle. Tämä ilmeisen perinteinen ja suosituksi paisunut tapahtuma oli jäänyt minulta täysin huomaamatta, ja oli yllättävää nähdä, että säästä huolimatta väkeä tarpoi Seurasaaren sillalla sankoin joukoin (autolla tuloa kannattaa harkita muutamaan otteeseen). 

Aivan kertakaikkisen valloittava tapahtuma, jossa kaikki joulun kaupallinen hörhötys oli korvattu ihanien vapaaehtoisten voimilla. Mieletön joulun tunnelma. Hauskoja rasteja, musiikkia, pipareita ja pullia, vaikka mitä.

Ja aivan hirveä sää. Miehen kanssa naurettiin, että ennen ei tällaisella kelillä olisi laitettu pikkurilliäkään ulos. Nyt vedettiin iloisesti pulkkaa pari tuntia. Pukeutumiskysymys kaiketi.

Nallekarkkipiparit myyjäisiin




Päiväkodin joulumyyjäiset järjestettiin juuri ennen joululomien alkua. Pohdinnan jälkeen päätin tehdä myyjäisiin nallekarkkipipareita. Nämä melko makeat piparit taitavat sopia parhaiten lapsille ja vaikkapa erityisen paljon salmiakista tykkääville, sillä piparin sisään voi halutessaan sulatella myös noita mustia nalleja.

Piparitaikinan tein Kinuskikissan yksinkertaisella ohjeella. Tuli niin helposti niin hyvää, että tästä lähtien en taida turvautua kaupan taikinaan kuin hätätapauksessa.

Kun piparitaikina oli jähmettynyt yön yli jääkaapissa, tein isolla tähtimuotilla pipareita ja leivinpaperin päällä otin keskustan pois pienemmällä tähdellä. Paistoin näin syntyneitä tähtien reunoja uunissa neljä minuuttia, jonka jälkeen otin piparit ulos uunista ja täytin reiät nallekarkeilla. Optimaalinen määrä/reikä testattiin: kolme nallekarkkia, vähempi ei peitä ja suurempi määrä tulee yli laitojen.

Sitten vielä minuutiksi uuniin, ja kun nallekarkkimassa alkaa kuplimaan, piparit ulos (nallekarkkimassa palaa melko helposti). Pipareiden täytyy paistamisen jälkeen vielä jähmettyä leivinpaperin päällä ainakin pari tuntia ennen irroittamista.

Sitten vaan tomusokeria päälle ja sellofaanipussiin. Hyvin menivät kaupaksi :)

tiistai 18. joulukuuta 2012

Suuri houkutus


Tätä olen himoinnut jo pitkään, La case de Cousin Paul -valosarjaa nimittäin. Joulukuun alussa kävin vihdoin sen hankkimassa eteishallia piristämään.

Valosarjan hyviä puolia: ihana. Huonoja puolia: Lapset eivät kertakaikkiaan pysty olemaan koskematta näihin. Joku valon ja pallon yhdistelmä vetää kaikkia alle kouluikäisiä puoleensa kuin magneetti, joten muutama pallo on kokenut kovia jo ensitaipaleellaan. 

Aikuisten vika se taitaa olla, että näin houkuttelevaa tavaraa on jätetty kosketusetäisyydelle, mutta olin jo ehtinyt tottua siihen, että taapero ei juurikaan korvaansa jouluvaloille lotkauta. Mutta nämä ovat poikkeus. Taaperollakin on silmää kauneudelle, näemmä.

Varapalloja löytynee jostain..

lauantai 15. joulukuuta 2012

Pimeys laskeutuu


Tällä viikolla se tapahtui: Pääsin sopuun talven pimeyden kanssa. Nyt tuntuu ihanalta käpertyä sohvan nurkkaan ja nauttia olohuoneen valomerestä. Ulkoilussakin on lumen tulon myötä uutta hohtoa: Taaperon vetäminen ympäri kyliä pulkalla on sekä vetäjästä että erityisesti vedettävästä ratkiriemukasta.

Pisteenä i:n päälle kävimme joulufiilistelemässä Bauhausissa. Vaikka valtava hallimyymälä ei erityisen jouluisa olekaan, oli jouluosasto varsin hauska. Joulupuista meille mukaan valikoitui sypressi, jota taapero pääsi koristelemaan. Vielä tänä jouluna päätimme jättää joulukuusen hankkimatta, mutta tämä ratkaisu tuntuu ajavan kuusen asiaa mallikkaasti. 

Jostan syystä joulun odottaminen on tänä vuonna auttanut erityisen paljon loppuvuoden kiireiden ja pimeyden jaksamiseen. Viime vuonna ei taidettu pimeyttä huomatakaan, kun näihin aikoihin asunnon pintaremontti oli kuumimmillaan. Nyt nautitaan työn tuloksista.

keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Tallitontun jalanjäljillä Korkeasaaressa


Hyssss! Tallitonttu kuljeskelee Korkeasaaren maisemissa. Kuulemma kuljeskellut jo 124 vuoden ajan. Viime viikonloppuna mekin kuljimme.

Vaikka Korkeasaari ei nyt varsinaisesti ole se Helsingin jouluisin paikka, oli hauskaa kiertää kera kahden parivuotiaan lumisella saarella ja bongailla tonttuja Tallitontun reitillä. Parivuotiaatkin ymmärsivät, että nyt ollaan tonttujen perässä.

Ihan kaikkia paikkoja ei ehditty käydä katsomassa parivuotiaiden kärsivällisyyden ollessa vielä melkoisen rajallista, mutta esimerkiksi tontun paja tuli tutkittua. Pieni välilämmittely trooppisessa talossa magnustien ruokintaa seuraamassa teki kylmänä päivänä hyvää. Ja koskaan en vielä, kissojen yötä lukuunottamatta, ole nähnyt tiikereitä niin aktiivisina. Viileä ilma ilmeisesti kannustaa liikkumaan..

torstai 6. joulukuuta 2012

Jotain perinteistä


Olen pitkin syksyä ihaillut erilaisia ikkunakynttelikköjä. Perinteisten mallien rinnalle on viime vuosina ilmestynyt hauskoja ja moderneja muunnoksia sekä muutama melko outo versio.

Erityisesti Design House Stockhomin Joy-kynttelikkö on kutkuttanut allekirjoittaneen sisustusnystyröitä. Mutta tänäkin vuonna Joy jäi kauppaan, sillä lapsuudenkodista peräisin oleva, todella perinteisen mallin mukainen kynttelikkö on sitten kuitenkin se paras. Näitä ei aina voi perustella järkisyillä.

Mukavaa itsenäisyyspäivää!

keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Joulu vihertää

Ironista kyllä, mitä enemmän lunta ulkona on, sitä vihreämpää meillä on täällä sisällä.

Uskon täysin toteamaan "tuoksut tekevät joulun". Hyasintit ovat tässä lajissa ihan omassa luokassaan. Joku inhoaa, joku rakastaa. Minä hamstraan intohimoisesti.

maanantai 3. joulukuuta 2012

Jouluinen Porvoo-kuume

Retki Vanhaan Porvooseen on kuulunut joulunalusohjelmaani monena vuotena. Vajaan tunnin ajomatkan päässä Helsingistä odottaa iki-ihana keskittymä mielettömiä puoteja ja putiikkeja täynnä toinen toistaan ihanampia jouluasioita. Hypistelijän taivas.

Eikä edes tarvitse ostaa mitään. Kuljeskelu vanhan kaupungin kapeilla kujilla ja pysähtyminen kahville ja leivoksille yhteen noista ihanista kahviloista riittää hyvin tunnelmointiin.

Tänä vuonna joulukuu on niin täynnä ohjelmaa, etten välttämättä ehdi perinteeksi muodostuneelle retkelle. Pienenä lohtuna sentään osalla liikkeistä on verkkokauppa. Yksi ehdottomista suosikeistani on suloinen Design Deli, jonka Bombo Me -tarjotin löytyy allekirjoittaneen joululahjalistalta. Vinkvink joulupukki, sopisi meidän keltaisella sävytettyyn keittiöön mainiosti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...